Danmarks besættelse og befrielse

Danmark blev besat af tyske styrker den 9. april 1940 og først 5 år efter, den 4. maj 1945 blev landet igen frit.

Af Pia Kragskov Olsen

De lange spor af besættelsen

I 2025 er det 85 år siden Danmark blev besat den 9. april 1940, og 90 år siden Danmark blev befriet igen efter 5 års besættelse den 4. maj 1945. Besættelsestiden har sat sig lange spor i landets historie.

Bliv klogere på besættelsestiden

Her finder du en oversigt over en række kilder, du kan begynde med, hvis du vil orientere dig i emnet. Vi henviser til bøger, du kan låne her på biblioteket, e-bøger, film og kilder på nettet. Romaner om besættelsestiden levendegør de vilkår, man levede under.

Faktalink om Danmarks besættelse

Du har adgang til Faktalink som bruger af biblioteket med dit bibliotekslogin: CPR-nr. og 4-cifret kode.

Besættelsestiden lokalt

De 5 besættelsesår har også sat sit præg lokalt i Dragør og Store Magleby. Det har Historisk Arkiv Dragør oprettet en temaside om.

Danmark på film

Det Danske Filminstitut har på deres streamingsite "Danmark på film" sammensat et tema om Danmark under besættelsen. Her præsenterer Katrine Madsbjerg, historiker og filmarkivar ved Det Danske Filminstitut et overblik over vigtige datoer og begivenheder under besættelsen.

Det Kgl. Bibliotek om befrielsesdagene

Det Kgl. Bibliotek har fundet materiale i samlingerne fra de fem besættelsesår og de tidlige majdage i 1945, hvor friheden vendte tilbage.

Nationalmuseet om besættelsestiden

På Natmus.dk kan du få et lynkursus i besættelsestiden. Du kan læse om samarbejdspolitik, modstand, de hvide busser og endda om husmoderens udfordringer.

Amagerbrogade maj 1945. Foto: Ukendt. No known rights. Kilde: Nationalmuseet. https://samlinger.natmus.dk/fhm/asset/251574